2016 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Lvovas. Ukraina. Kelionės.

Lvovas

Iš tiesų, nieko nežinojau apie Ukrainą. Rytinėje pusėje vyksta karinės kovos, bet Lvovas - vakaruose, arčiau Lenkijos, tai viskas turėtų būti ramiau, jokio karo ir jokių apkasų.
Prieš kelionę ant FB sienos paklausiau apie Lvovą, kas ką žino, tai komentare parašė, kad sunkiai pavyko išleisti €100 maistui. 
Jei keliauju į naują vietą ir noriu susidaryti greitą įspūdį apie pragyvenimą, tai tą geriausia padaryti iš nakvynės kainos. Kol kas Lvove buvo rastas pigiausias ever miegas - €4 už naktį hostelyje (€5 kainuoja Prahoje ir Budapešte). Vadinasi ten tikrai viskas pigu (kai kada bendras kainas galima pasitiktinti interneto svetainėse, kur rašoma kiek kas kainuoja konkrečiame mieste).

Kelionė truko tiek, kiek ir buvo parašyta bilieta. 06:00h ryto jau buvau Lvove ir reikėjo sugalvoti ką veikti. Dar tamsu, tai po lengvo miego autobuse - bandymas šiek tiek numigti autobusų stotyje. Nepatogu, bet gal kelias minutes pamiegojau.

Autobusų stotyje išsikeičiau €5, kad turėčiau už ką susimokėti kelionei į centrą ir su visa manta į pilną autobusą. Šiek tiek nepatogu, kada trijokis, dronas kabo, o žmonių daug. But who cares, man reikia į centrą.
Kelionė autobusu - 4 grivinos, troleibusu ir tramvajumi - 2 grivinos. Už €1 duoda 29 grivinas. Galite pasiskaičiuoti kiek kainuoja kelionė. Niekingai pigu. 
Autobusų stotyje keitimo kursas buvo vienas blogiausių, už eurą davė 26.5 grivinas, tai iškart žinokit, kad tokiose vietose verta keistis tik labai mažas sumas (geriausias gautas kursas - 29.6 grivinos už eurą).
Prieš karą su Rusija, grivinos kursas buvo maždaug 10/1, dabar ~30/1. Rusija sugeba ne tik savo, bet ir kitų šalių ekonomikas griauti.

Kaip visada, pirma diena lengvam pasivaikščiojimui, nieko rimto, bendras vaizdas vietos, kur patekau. Turizmo informacijos centre gavau žemėlapį, kurį persikėliau į savo telefono žemėlapį ir jau žinau kur pagrindiniai lankytini objektai. Tiesa, ten viskas centre, labai nedidelis plotas, kuriame viskas sudėta. Yra įdomių vietų šiek tiek už centro, visur važiuoja autobusai, troleibusai, tramvajai, kurių kaina - juokinga.
Susimokėti už kelionę reikia vairuotojui, įlipus į tramvajų, autobusą, troleibusą. Savaitinių bilietų jie neturi. Troleibuse visada gaudavau bilietą, autobuse gavau tik kartą, kada sumokėjęs paklausiau "čia viskas?", tramvajuose taip pat duoda bilietus.
Kaip man sakė, apie 80% Ukrainos muziejų yra būtent Lvove. Čia jų yra tikrai daug. Bent kiek didesnis pastatas bus koks muziejus, ar kita įstaiga. Matosi daug sovietinio palikimo, kai kurių pastatų panašumas su kai kuriais Vilniuje stovinčiais - akivaizdus. Juk buvo laikai, kada reikėjo kuo didesnio, kuo ištaigingesnio pastato, tai jų čia daug. 

Lvovo traukinių stotis - vienintelė Ukrainoje, kurios peronai yra po dengtu stogu. O tas apdengimas - kaip šiltnamis, angos tik įvažiavimui, kad kuo mažiau vėjo būtų.
Keleiviniuose vagonuose kūrena pečiukus, tai dūmai ir plaukioja po tuo stogu, visiškai nesisklaido. Pasijaučiau kaip rūkykloje.
Visą savaitę buvo labai karšta, 26-29'C.

Kada užėjau pavalgyti į piceriją pačiame centre, tai kainos maloniai nustebino. Viskas - kaip Lietuvoje prieš eurą ir dar biški pigiau. Maitintis centre gali už 3-4 eurus ir bus ramu.

Apsilankiau keliuose muziejuose. Įdomu buvo, kad vienur reikėjo pirkti 3 bilietus, o kitur 2. Pasirodo, kad kiekvienai salei po bilietą. Sumoku už bilietą, o man duoda du talonėlius.
Pirmas aukštas - viena kaina, antras aukštas - dar kartą tiek pat. Salėse yra darbuotojos, kurios visą dieną sėdi, gal dar kažką papasakoja lankytojams. Mato, kad ateina lankytojas, tai įjungia šviesą. Gal koks taupymas vykdomas.
Muziejuose beveik visur ir viskas - ukrainiečių kalba. Kai kur dar lenkiškai, rusiškai. Buvo tik viena ekspozicija, kurioje buvo ir angliškas tekstas.
Vietinis gyventojas sakė, kad didžioji dalis ekspozicijų yra rūsiuose ir neeksponuojamos, nes neturi užtektinai vietos.
Medicinos muziejus, įėjimas 15 grivinų + 15 už fotografavimą. Įdomiausia, kad jame veikia vaistinė. Iš pradžių pagalvojau, kad tas vienintelis kambarys ir yra visas muziejus, bet pasirodo, kad kasoje susimoki už bilietą ir tave įleidžia pro duris ir gali vaikščioti po kitus kambarius ir žiūrėti eksponatus.
Ilgai neužtrukau, apėjau, apžiūrėjau, patiko, ačiū.
Šokolado gamyklėlė. Ten gaminamas šokoladas, apačioje yra kavinė, antrame aukšte matosi šiek tiek gamybos procesas, tuo pačiu ir parduotuvė, trečias aukštas buvo uždarytas, o ketvirtame - kavinė. Produkcijos kainos jau buvo arčiau lietuviškų.
Visai šalia - mazochistų kavinė. Jei patinka gauti su rimbu per nugarą, gali užsukti. O jei nori, kad nuplaktų, gali irgi užsukti ir paprašyti. Nuplaks. Yra 3 setai, pagal kuriuos veikia visi tie reikalai. Galėsit išbandyti. Aš gavau netikėtą rimbą per nugarą bevalgydamas ir bežiūrėdamas kaip kiti juokiasi iš ką tik nuplakto lenko ar ruso. Smagi atrakcija. Vienas klausė, ar padavėjos šoka, tai ji atsakė, kad čia kavinė, ne striptizo baras.
Yra dar vienas restoranas, kurį reikia žinoti. Daug rašyti nesinori, nes tada neliks to malonaus nustebimo. Ten renkasi ir viskas padaryta masonams. Vadinasi viskas turi būti luxury class ir kainos aukštos. Pavalgius, čekio suma buvo beveik 11 000 grivinų, bet yra stebuklinga nuolaida, tai kaina sumažėjo iki 1000 grivinų. 

Transportas nėra chaotiškas. Daug Lada, Volgo automobilių. Smagu matyti taksuojantį Žiguliuką.
Galvoju, jei jie gautų europinių pinigų ir jų nepavogtų, o sukurtų kažką miestui, tai vanduo iš čiaupo būtų geriamas, atsirastų daugiau spalvotumo ir gyvybingumo mieste. Bet.. čia Ukraina, čia daug korupcijos.

Tikrai labai verta aplankyti Lvovą. Jei turite daug laisvo laiko, galite važiuoti autobusu. Eurolines, Ecolines turi tiesioginius reisus į Lvovą per Lenkiją. 
Šį kartą keliavau su Ecolines, bilietai kainavo 18 eurų pirmyn-atgal. 
Jei nepatinka ilgos kelionės autobusu, jau skraido tiesiogiai Vilnius - Lvovas. Iš Lvovo oro uosto iki centro galėsite nusigauti troleibusu. Taip, ten į oro uostą važiuoja troleibusas. 

Verta keliauti vien dėl to, kad pamatytum kaip gali būti netikėtai viskas gražu ir patogu, tuo pačiu sumokant juokingai mažai. Taip pat galėsite pasidžiaugti, kad gyvenate ES ir galite keliauti bet kur vien tik su ID kortele, o ukrainiečiams reikai vizos beveik visur. 
Aptarnavimo kokybė tikrai aukšto lygio, čia dar vienas dalykas, kuris gerokai nustebino. Daug kur kalba angliškai, lenkiškai beveik visur, dar ir rusiškai. 
Daug rusų turistų.

O dabar trumpa istorija apie grįžimą namo.

Galvojau, kad bus paprasčiau grįžti Lietuvon, paprasta naktinė keliomė ir viskas.
Ecolines sėkmingai vėlavo 40 minučių atvykti į Lvovo autobusų stotį. Po oficialaus išvykimo laiko (20:10h), gavau SMS kad autobusas vėluoja. Ok, ramu. 
20:55h pradėjus važiuoti, vienas keleivių pradėjo garsiai reikšti pretenzijas. Nesupratau dėl ko, tik girdėjau žodį internet ir pan. Ukrainos teritorijoje internetas neveikė. Iš pradžių stiuardesė bandė jį raminti, po to sustojo autobusas ir vairuotojas įsijungė į paaiškinimų maratoną. Supratau, kad pasakoja, jog nebandytų šaukti ant stiuardesės, nes ji dirba savo darbą. Dar bent 10 minučių prisidėjo prie vėlavimo.
22:45h privažiuojamas Ukrainos-Lenkijos pasienis. Nežinau kiek paprastai trunka viskas, nes keliavau pirmą kartą, bet čia viskas judėjo labai lėtai.
Kadangi reisinis autobusas, aplenkėme visus su lengvosiomis mašinomis ir furistus. Pasienietė surinko pasus ir laukiam. Atidavė su nauju išvykimo štampu. Dabar beliko įvažiuoti į Lenkiją, ES. Pavyko numigti trumpam, atsikeliu 
01:45h. Pasirodo, kad reikia lipti iš autobuso su visais daiktais ir iškratysi mėsas ir dešras. Kaip supratau, į ES neįsiveši jų. Nieko neturėjau, bet buvo daug turinčių, tai pasieniečiai pririnko nemažai. Ir dar kartą praeiti pasų kontrolę. 
Aš - ES pilietis, ramu, bet tie, kas iš Ukrainos, jiems reikia vizos. 
Ir čia užkliuvo vienas keleivis, kuris kainavo papildomas 1.5h. Pasirodo, kad jis turėjo 2 vizas. Vienas besibaigianti, o kita - nauja. Ir lenkams tai nepatiko. Mes laukiam kol išsiaiškins ką daryti, senos moterėlės autobuse nervuojasi ir kaltina sistemą, kad taip elgiasi su žmonėmis. 
04:00h mes pradedame važiuoti ir įvažiuojame į Lenkiją! Autobusas Vilniuje turi būti 10:25h, o jau gerokai po vidurdienio, bet dar net Lietuva neprivažiuota.  

Kai manęs Lvove paklausė, koks didžiausias ES privalumas, aš jiems parodžiau ID kortelę. Tai yra bilietas į didžiąją Europą. Be eilių pasienyje, be kvailų patikrinimų, be laukimo ir vizų gavimų.

Keliaukit, mielieji. Pasaulis mažas, bet jame vyksta didūs dalykai. 


Autobusų stotis. Daug erdvės, bet jos niekaip neįmanoma panaudoti.
Kasdien žmonės pardavinėja sena knygas. Gal tai labiau bendravimo priemonė, nei siekis užsidirbti. Nors gal ir parduoda kažką.
Specialūs numeriai, vadinasi šis automobilis prieklauso policijai.
Statula Taras Shevchenko
Lvovo Operos ir Baleto teatras. 
Chapel of Boim Family

Lvove tikrai daug simbolių, kurie juokiasi iš Putino ir karo Rytuose. 
Vienas iš Lvovo muziejų, visiškai šalia Rotušės.
Kairėje - vaistinės muziejus. 
Dormition Church, Korniakt bokštas
Church of Holy Communion
Kopėčios į dangų
Pats centras. Rotušės aikštė.
Vaizdas nuo Rotušės bokšto. 
Vaizdas nuo Rotušės bokšto.
Vaizdas nuo Rotušės bokšto. 
Naktinis vaizdas šalia Operos ir Baleto rūmų bei fontano.
Viešasis transportas. Čia yra autobusai, kurių kaina - 4 grivinos. 
Lvovo akropolis
Nežinau kieno čia skulptūra. 


Dormition Church interjeras
Arsenalas
Dar vienos bažnyčios lubos 


Vaizdas nuo aukščiausios Lvovo vietos - aukštutinės pilies (High Castle)
Kelionė tramvajumi. Kaina - 2 grivinos (apie 9 euro centus).
Net neabejoju, kad Volga yra aktyviai eksploatuojama. 
Dar vienas lankytinas objektas - kapinės. Lychakiv kapinės, kuriose palaidoti visi žymūnai.
Lychakiv cemetery
Lychakiv kapinėse yra atskira dalis Lenkijos kariams. Čia palaidoti žuvusieji kare. Lenkų Orlat kapinės. 
Polish Orlat Cemetery
Lychakiv cemetery
Buvo noras specialiai pasinaudoti taksi paslaugomis, kad galėčiau pavažinėti su tokiu automobiliu. Ten tikrai daug Lada taksi mašinų
Ivan Franko nacionalinis Lvovo universitetas
Ivan Franko paminklas prie universiteto.
Švento Jurgio katedra.
Katedros vidus.
Paminklas Stefanui Banderui
Geležinkelio stotis
Vienintelė geležinkelio stotis Ukrainoje, kuri yra po stogu. Dėl to čia buvo juntamas dūmų kvapas, nes labai blogai vėdinasi ta erdvė.
Saulėlydis senamiestyje
Naktinė foto iš Rotušės aikštės
Medicinos muziejaus tuneliai
Operos ir baleto teatro aikštė iš viršaus.
Universitetas ir Franko parkas. 
Švento Jurgio katedra 
Traukinių stotis
Traukinių stotis ir visas viešojo transporto mazgas.
Vaizdas virš Rotušės aikštės 
Naktinė Operos ir baleto teatro aikštė
High Castle apžvalgos aikštelė.
Lenkų Orlat kapinių vaizdas iš viršaus
Lenkų Orlat kapinių vaizdas iš viršaus
Lychakiv kapinės. Gatvė prie jų yra remontuojama, čia pats įėjimas. 
Svobody prospektas su Operos ir baleto teatru pabaigoje, fontanu, o pradžioje - paminklas Ševčenkai. 

2 komentarai:

  1. Gal galima tikslesnę vieta tos mazochistų kavinės ir paslaptį kokiu būdų ta kaina taip sumažėjo? :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Google - Masoch-cafe Lviv ir parodys žemėlapyje vietą.
      O dėl Masonų restorano, tai yra nuolaidų kortelės, o kodas, kurį reikia pasakyti - jo nežinau. Bet manau, kad bet kuriuo atveju gautum nuolaidą.

      Panaikinti